ABD'de düzenlenen "CanSat Competition 2018" model uydu yarışmasında dünya ikincisi olan öğrenci ve akademisyenlerimizi tebrik ederiz.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden kurulu grizu-263 uzay takımı, Amerikan Uzay Kurumu (AAS), Amerikan Uçak ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından düzenlenen Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ‘nin desteklediği, tasarla, yap, fırlat konseptli CanSat uydu yarışmasına son iki yıldır katılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nden dünyaya yayılan bir kavram İngilizce “Can” ve “Satellite” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Diğer anlamı ise Model Uydu tanımlamasıdır. Model uydu modern uyduların temeli oluşturan yapıların modellenerek öğrencilere tanıtılması ve merak uyandırması düşüncesiyle bugün Dünya’nın pek çok yerinde yarışması yapılan bir etkinlik türüdür. Gerçek uyduların aksine; boyutları (2,5 litrelik kola şişesi) ve ağırlığı (1 kg) daha küçük olan ve bir araştırma roketi ile daha düşük irtifaya çıkarılan minyatür uydudur.

CanSat eğitimi, uzay sistemleri alanında kendini geliştirmek isteyen farklı disiplinden öğrencilere uydu tasarımı ve uzay teknolojileri geliştirme konusunda ileride karşılaşabilecekleri sorunları önceden göstermek, onlarda çözüme yaklaştırıcı bir zihin yapısı ve tecrübe kazandırmayı amaçlayan uygulamalı bir model uydu tasarım ve üretim yöntemidir. Böylece, uzay teknolojileri ve uygulamalı uzay mühendisliği alanında en etkili eğitim verme yöntemidir. Katılımcılara ekip çalışması yapma fırsatı ve disiplinler arası sistem mühendisliği ile kendi uydularını tasarlama, imal etme ve fırlatma fırsatı sunmaktadır.

Daha önce Grizu-263, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takımı Teksas, ABD'de gerçekleştirilen CanSat Competition 2017'de 100'ün üzerinde üniversite arasında ilk 30'a girerek ülkesini ve üniversitesini başarı ile temsil etmiştir. Takım 2018 yılında, edindiği tecrübe ve bilgi birikimini kullanarak hedefini ilk 5 olarak belirlemiş ve faaliyetlerine bu yönde devam etmiştir. Dünya ölçeğinde 80 ekibin katılımı ile gerçekleştirilen yarışmada, Grizu-263 ekibi ön eleme süreçlerini başarı ile geçerek ilk 40 ekip arasında yer almıştır. Ardından, uygulamalı testlerini hatasız tamamlayarak 2018 yılında Üniversitemizi gururlandıran Dünya ikinciliği derecesini almıştır.

Grizu 263 Uzay Takımı

Muzaffer Duysal